13.8°C

Θερμά

Clear Sky

Σαμοθράκη - Ιερή Γη

Ιερά Γη - κατά τους αρχαίους Έλληνες...

ένα από τα πιο πράσινα νησιά στην Ελλάδα με εκατοντάδες ρυάκια που έρχονται από το όρος Σάος.
Ο Σάος ή Φεγγάρι είναι βουνό της Σαμοθράκης με μέγιστο υψόμετρο 1.611 μέτρα.

Καταλαμβάνει το μέγιστο τμήμα του νησιού της Σαμοθράκης. Είναι το ψηλότερο βουνό σε νησί του Αιγαίου (εξαιρουμένων των βουνών της Κρήτης και της Εύβοιας). Ο Σάος διαθέτει πολλές πηγές οι οποίες διατηρούν νερό και την καλοκαιρινή περίοδο.

Στις πλαγιές του σχηματίζονται ρυάκια και καταρράκτες καθώς και μικρές λίμνες (γνωστές και ως 'βάθρες'). Οι βόρειες πλαγιές του καλύπτονται από δάση δρυός, και οι ρεματιές είναι κατάφυτες από πλατάνια και σκλήθρα. Οι κορυφές του βουνού είναι γυμνές και απόκρημνες.

Η επίπονη ανάβαση του βουνού (τουλάχιστον 4-5 ώρες) μπορεί να επιχειρηθεί από τον οικισμό Θέρμα στα βόρεια του νησιού, ή από τη Χώρα της Σαμοθράκης στα Δυτικά.
saos.jpg
Σύμφωνα με την μυθολογία από την κορυφή του Σάου παρακολουθούσε ο Ποσειδώνας τον Τρωικό πόλεμο. (Πηγή: el.wikipedia.org)
Οι παραλίες της είναι όμορφες και διαφορετικές η μία από την άλλη, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Βότσαλο ή άμμος, αλλά πάντα το πράσινο κυριαρχεί. Μία από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφθεί κανείς είναι ο Κήπος που έχει μαύρο ηφαιστειακό βότσαλο και σκούρα βαθιά νερά. Επίσης, μην παραλείψετε να κάνετε μία βουτιά και στην Παχιά Άμμο, είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή παραλία με άμμο. Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου. (Πηγή: www.kosmonea.gr)

Οι φυσικές πισίνες της Σαμοθράκης είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ελλάδας. Τρεχούμενα νερά, ρυάκια και ποτάμια που έρχονται από το όρος Σάος αλλά και πήγες σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες Βάθρες δηλαδή τις φυσικές πισίνες ανάμεσα στα βράχια. (Πηγή: www.newsbeast.gr)
vathres.jpg
Τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Η επίσημη σχέση των αρχαίων με τους θεούς είχε δημόσιο χαρακτήρα. Παράλληλα όμως από νωρίς άρχισαν να γεννιούνται μυστηριακές λατρείες προσιτές μόνο σε εκείνους που είχαν γίνει αποδεκτοί στις τελετουργίες μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες.

Η αυστηρή επιταγή προς τους μυημένους να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα για το περιεχόμενο των μυστηρίων δεν άφησε περιθώριο για αποκάλυψη πολλών πληροφοριών για τα αρχαία μυστήρια.

Οι ανασκαφές όμως στο ιερό της Σαμοθράκης έφεραν στο φως τελετουργικά κτήρια και σκεύη που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα. (Φωτογραφία: Τμήμα ανάγλυφης ζωφόρου με αρχαϊστικές χορεύτριες από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού.) (Πηγή: www.theacropolismuseum.gr
acropolis.jpg